Beleggers moeten rekening houden met flinke bewegelijkheid op aandelenmarkten in de komende periode.

Voor aandelen zijn er diverse risico’s, zoals de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen en een mogelijke tweede coronagolf.

Het is goed mogelijk dat de beurs nog wat verder wegzakt in de komende maanden, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökan Erem.

ANALYSE – In de aanloop naar het komende bedrijfscijferseizoen en de verkiezingen in de VS neemt de druk op de meeste aandelenindices toe. Daarnaast zet Europa zich schrap voor een mogelijke tweede coronagolf. In deze bijdrage kijken we met een technische blik specifiek naar de brede, Europese Stoxx 600-index.

In onze bijdrage van afgelopen week zinspeelden we al op toenemende volatiliteit op financiële markten. Dit vanwege de vele onzekerheden die de komende periode op beleggers afkomen. Denk hierbij vooral aan het komende bedrijfscijferseizoen, de verkiezingen in de VS, een mogelijk harde Brexit en een eventuele tweede coronagolf.

Voor vele beleggers is het moment aangebroken om wat geld van tafel te halen. Vooral de bekende hardlopers, waaronder Amazon en Apple, werden van de hand gedaan. Maar van een echt duidelijke sectorrotatie is nog geen sprake.

Sterker nog: banken en energiegerelateerde bedrijven kregen deze week opnieuw een flinke dreun te verwerken. Ondanks de lage waarderingen lijken beleggers geen geloof meer te hebben in enige toekomstige groei.

We verwachten dan ook dat er bij banken en energiebedrijven meerdere ontslagrondes, overnames of consolidaties zullen plaatsvinden. Dat is nodig om in deze snel veranderende wereld schaalvoordelen te realiseren, om zo de kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen. Op deze manier kunnen deze sectoren mogelijk weer interessant worden voor waardebeleggers die zoeken naar houdbare dividenden.

Grote zorgen om risico van tweede coronagolf

Links en rechts horen we de noodklokken weer luiden. In Nederland kunnen GGD ’s de druk op de testcentra amper aan.

Helaas, zoals epidemiologen voorspelden begint de opleving van het coronavirus onder twintigers door te sijpelen naar de oudere bevolkingsgroepen. Zo duikt het virus de laatste tijd juist steeds meer op bij ouderen en in de woonzorgcentra en verpleeghuizen. Grote zorgen dus, nu ook de ziekenhuisopnames weer toenemen.

Dit alles gebeurt terwijl we nog aan het bijkomen zijn van de eerste golf. Bovendien staan de economische tweede-ronde-effecten als gevolg van de eerst golf nog voor de deur. Deze effecten worden pas sinds kort zichtbaar.

In Nederland hebben de regeringsmaatregelen ervoor gezorgd dat grootschalige faillissementen vooruit worden geschoven. Inmiddels verliezen we definitief in hoog tempo banen en zal dat uiteindelijk zijn weerslag op het consumentenvertrouwen krijgen.

Hoewel wij op dit moment niet verwachten dat de regering in Nederland de boel weer rigoureus op slot gooit, kan een zware tweede golf nog diepere sporen achterlaten.

Iets breder genomen: we zouden er niet van opkijken als beleidsmakers in Europa en de VS wederom de geldprinters zullen aanzetten, nu het economische herstel dreigt te haperen. Wij hopen wel dat er meer gerichte steun komt en dat overheden geen bedrijven in leven houden die het zonder steun niet meer zullen redden.

Intussen gaat de zoektocht naar een goed werkend vaccin in volle vaart door en hopelijk komt daar spoedig een doorbraak.

Verkiezingsspel VS op de wagen

In de Verenigde Staten zijn de verkiezingen officieel van start gegaan. In een aantal staten mogen mensen zelfs al vanaf deze week per post stemmen op Donald Trump of Joe Biden. Dat blijft toch een bizar verhaal, want de drie geplande debatten tussen de twee kandidaten moeten nog beginnen. Wie nu stemt, kan zich dus niet meer bedenken. De polarisatie tussen beide kampen is echter zo groot, dat dit waarschijnlijk voor sommige kiezers geen fluit uitmaakt.

Het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg maakt de verkiezingsstrijd nog heftiger dan hij al was. Nominaties voor het Hooggerechtshof in de VS zijn van groot belang voor zowel de Republikeinen als de Democraten. De rechters hebben het laatste woord in tal van zaken die er echt toe doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de doodstraf, gelijke rechten, wapenbezit, rassenscheiding of abortus.

Voor beleggers is de uitkomst ook belangrijk. Op dit moment lijkt Biden het minst gunstige fiscale klimaat te bieden voor bedrijven en wil hij zelfs de belastingen verhogen. Maar ja, ondertussen weten we allemaal wel dat vele verkiezingsbeloftes uiterst vloeibaar zijn.

Verder mag je hopen op een vreedzame overgang na de verkiezingen een geen lange juridische strijd als de uitslag heel krap wordt.

Op dit moment zorgt de onderlinge strijd er in ieder geval wel voor dat een extra steunpakket voor Amerikanen er niet doorkomt. En zonder dat infuus hebben veel huishoudens en bedrijven het in de VS financieel gezien zwaar.

Stoxx 600 index: steun onder druk

Vanuit technische optiek kijken we deze week naar de brede Europese Stoxx 600-index. Die bevindt zich al een tijd in een zijwaartse bandbreedte. Bovengenoemde thema's zorgen ervoor dat momenteel de onderkant van deze bandbreedte wordt opgezocht.

Een succesvolle test zal voor veel opluchting zorgen bij beleggers. Echter, indien de eerste groene lijn wordt gekraakt, houden wij rekening met verdere dalingen waarbij elke nieuwe groene lijn als volgende halte fungeert. 

Of we nog zo ver wegzakken als medio maart is moeilijk te zeggen. Er was toen sprake van veel paniek en onwetendheid. Dat lijkt nu toch anders. Bovendien zorgen het gebrek aan alternatieven voor aandelen, vanwege de lage rentes, en de gigantische steunpakketten voor een glazen bodem.

Vooralsnog houden we er rekening mee dat het niveau van een nieuwe bodem dit najaar wel eens lager kan liggen dan de huidige niveaus. Kortom: blijf voorzichtig, selectief en focus op de winnaars!

Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.

Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.